ABS -Acrylonitril-Butadien-Styren.

ABS et amorft termoplast med mange forarbejdningsmuligheder.

En plasttype med mange kvaliteter

ABS er et hårdt, glansfuldt plastmateriale, med mange forskellige anvendelsesmuligheder. Det er baseret på de tre stoffer: akrylonitril (A), butadien (B) og styren (S), som lægger navn til plasttypen.

Denne plasttype anvendes især til emner, hvor der stilles store krav til overfladefinish, design, smidighed og slagfasthed. ABS er kendetegnet ved sin høje stivhed, sejhed og slidstyrke – særligt når det anvendes i områder med lave temperaturer.

Mange forarbejdningsmuligheder

Denne plasttype kan ekstruderes, sprøjtestøbes, termoformes, og kan nemt limes, svejses og bukkes. Det er altså et materiale med mange forarbejdningsmuligheder, og derfor et meget anvendt materiale.

Materialet er modstandsdygtig overfor vand, baser, nogle syrer med mere. Det har dog begrænset vejrmodstand; sollys nedbryder farven og slagsejheden i materialet nedbrydes. Der findes dog typer af ABS hvor misfarvningen i UV belysning reduceres. Til anvendelse udendørs kræves der dog mere effektiv beskyttelse.

I natur er denne type plast mælkehvid, men det kan fås i et væld af farver. Ekstruderet ABS til vakuumformning fås både med mat, blank og riflet overflade.

Anvendelse

Plasttypen anvendes især til emner, hvor der stilles store krav til overfladefinish, design, smidighed og slagfasthed.

Det anvendes for eksempel til LEGO klodser, kabinetter, køkkenudstyr, kontorudstyr, industrielle varer, kufferter, afdækning, udstyr til biler mm.

 

Alternativer til ABS-plast

Forskellige plastprojekter stiller forskellige krav til materialets egenskaber. PVC, PPPSPC eller Akryl kan være gode alternativer til ABS.

Hvis du er i tvivl om, hvilken plasttype, der egner sig til dit projekt, så kontakt os gerne.