PE – Polyethylen.

Polyethylen er den mest anvendte plasttype. Polyethylen kommer i forskellige varianter med meget forskellige anvendelser.

Den mest anvendte plasttype

PE er den mest anvendte plasttype i verden. Den kommer i forskellige varianter med meget forskellige anvendelser, fra de meget bøjelige til de mere stive typer.

Polyethylen typerne defineres ud fra densiteten, altså vægtfylden.De to primære typer er:

  • LDPE (low density Polyethylen)
  • HDPE (high density Polyethylen).

Generelt gælder det, at jo lavere densitet, jo mere blød og fleksibel er materialet. Omvendt jo højere densitet, des mere robust og stift er materialet. PE har en densitet, som er lavere end vands, hvilket vil sige, at det kan flyde, og hører til et af de letteste plasttyper.

Polyethylen er et økonomisk valg

PE er et ret prisbilligt materiale, og da det på samme tid har en god slidstyrke og en god kemisk bestandighed, anvendes det inden for mange industrielle grene. Det har en fremragende vand- og fugtbestandighed, og har en god bestandighed over for næsten alle opløsningsmidler og kemikalier.

UV – stråling er skadeligt for PE, men kan forbedres ved tilsætning af UV -absorbere.

Forarbejdningsmuligheder ved brug af PE

PE kan ekstruderes og sprøjtestøbes. Det kan også termoformes, men det har en tendens til at kaste sig under afkøling. Materialet kan bearbejdes ved spåntagning, og egner sig fint til svejsning. Det er problematisk at lime emner af polyethylen på grund af den store kemikaliebestandighed. Materialet kan overfladebehandles, ved for eksempel tryk, men det kræver en speciel forbehandling af materialet.

PE i naturform er uigennemsigtigt, hvidligt, med en glansløs, voksagtig overflade. I tynde folier fremstår det dog transparent. PE kan indfarves i mange farver.

Anvendelse af Polyethylen:

LDP anvendes blandt andet til folie, bæreposer og belægning på karton, for eksempel indvendigt i mælkekartoner, baljer og flasker.

HDP er mere formstabilt, og anvendes til vandrør, afløbsrør, flasker, baljer, spande og legetøj. PE anvendes også inden for galvanoindustrien, til tromler og kar med mere, og i maskinindustrien til blandt andet tandhjul.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt PE kan anvendes til dit projekt, så kontakt os gerne.

Fræsert PEHD emne