POM – Polyoxymethylen.

POM er et delkrystallinsk termoplast, også kaldet Polyacetal.

KVALITETER:

POM er et meget populært industrielt plast. POM er kendetegnet ved sin gode styrke, hårdhed og slagstyrke, problemer med spændingskorrision er nærmest ikke eksisterende. POM har derudover gode, fjedrende egenskaber, og gode slid- og friktionsegenskaber. POM har en høj mekanisk styrke, hårdhed og stivhed, der ofte kan erstatte stål og andre metaller. POM har også et lavere støjniveau end stål. POM har en lav fugtoptagelse, og er meget formbestandig i de fleste miljøer.

POM er blevet et meget udbredt, teknisk materiale, og anvendes generelt til produktionsemner med et godt udseende, eller til stærke, finmekaniske emner. På grund af sin langsigtede dimensionsstabilitet og styrke, giver det løsningen til at producere langtidsholdbare dele. POM er udbredt næsten inden for alle industrigrene, levnedsmiddelindustrien anvender i høj grad POM, da det udover sine gode egenskaber er nemt at rengøre, og på grund af dets store kemikalieresistens, også er upåvirket af de rengøringsmidler der anvendes. Udover levnedsmiddelindustrien kan nævnes bilindustrien, maskin- og transport sektoren, elektronik-, møbel- og fritidssektoren. POM anvendes også inden for marineindustrien, da den lave fugtoptagelse hindrer at komponenterne vil udvide sig, eller ændre dimension ved kontakt med vand.

POM er ikke særlig UV – bestandig, men kan stabiliseres med UV – absorber, hvis emnerne skal anvendes udenfor.

POM bliver primært sprøjtestøbt, men kan også ekstruderes. POM er let at bearbejde, og efterlader en overflade af glat, høj kvalitet. Limning er vanskelig, på grund af den høje kemikaliebestandighed, men det kan dog lade sig gøre.  Overfladebehandling kan lade sig gøre, dog efter behandling af overflade. Svejsning er også en mulighed.

POM i natur, er uigennemsigtig, hvidlig. Kan indfarves i mange farver.

ANVENDELSE:

POM anvendes blandt andet til tandhjul, glidelejer, pumpedele. Skruer, finmekaniske dele, dele til telefoner og TV, beslag, hængsler, vandhanefittings, lejer, kontaktdele og benzindæksler. Kort sagt anvender POM sig glimrende til finmekaniske emner, hvor der kræves vedligeholdelsesfri funktion, stor styrke, elasticitet og dimensionsstabilitet.

Identifikation

Brænder selv videre Svag blålig, næsten usynlig Stikkende af formaldehyd Svulmer op, kan dryppe. Vægtfylde 1,41-1,43 Synker