PE – Polyethylen.

PE er et delkrystallinsk plastmateriale.

KVALITETER:

PE er den mest anvendte plasttype mængdemæssigt, og kommer i forskellige varianter med meget forskellige anvendelser, fra de meget bøjelige, til de mere stive typer. PE typerne defineres ud fra densiteten, altså vægtfylden.  For eksempel LDPE (low density Polyethylen) og HDPE (high density Polyethylen). Generelt gælder, at jo lavere densitet, jo mere blød og fleksibel er materialet. Omvendt jo højere densitet, des mere robust og stift er materialet. PE har en densitet lavere end vands, hvilket vil sige at det kan flyde, og hører til et af de letteste plasttyper.

PE er et ret prisbilligt materiale, og da det på samme tid har en god slidstyrke og en god kemisk bestandighed, anvendes det inden for mange industrielle grene. PE har en fremragende vand- og fugtbestandighed, og har en god bestandighed over for næsten alle opløsningsmidler og kemikalier. UV – stråling er skadeligt for PE, men kan forbedres ved tilsætning af UV -absorbere.

PE kan ekstruderes og sprøjtestøbes, kan også termoformes, men har en tendens til at kaste sig under afkøling.  PE kan bearbejdes ved spåntagning, og egner sig fint til svejsning. Det er problematisk at lime, på grund af den store kemikaliebestandighed. Kan overfladebehandles, ved for eksempel tryk, men det kræver en speciel forbehandling af materialet.

PE i naturform er uigennemsigtigt, hvidligt, med en glansløs, voksagtig overflade. I tynde folier fremstår det dog transparent. PE kan indfarves i mange farver.

ANVENDELSE:

LDPE anvendes blandt andet til folie, bæreposer og belægning på karton, for eksempel indvendigt i mælkekartoner, baljer og flasker. HDPE er mere formstabilt, og anvendes til vandrør, afløbsrør, flasker, baljer, spande og legetøj. PE anvendes også inden for galvanoindustrien, til tromler og kar med mere, og i maskinindustrien til blandt andet tandhjul.

Fræsert PEHD emne